Op 3 februari 2021 van 9 -10 uur geeft de Werkplaats sociaal domein Noord samen met Gro Next, De Haagse Hogeschool en stichting Cash2Grow een  webinar om de rol van spaarkringen voor de praktijk in het sociale domein in het Noorden te verkennen! Tijdens dit webinar spreekt Julie over spaarkringen en haar proefschrift.
Wil je aanwezig zijn bij het webinar meld je dan snel aan via dit formulier.

Julie-Marthe Lehmann is docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een actieonderzoek naar spaarkringen. In haar proefschrift heeft zij onderzocht of en hoe participatie van groepsleden hun welzijn kan verbeteren met betrekking tot sociale netwerken, huishoudfinanciën en ondernemerspositionering. De onderzoeksresultaten laten zien hoe processen van een solidaire economie aan de basis van de samenleving kunnen bijdragen aan het algemene welzijn van kwetsbare mensen en kleinschalige -ondernemers in Nederland.
Dit onderzoek maakte de kracht van samen sparen nog duidelijker en zorgde er voor dat ze mede initiatiefnemer is van stichting Cash2Grow.
 
Cash2Grow ontwikkelde een methode om spaarkringen op te zetten voor mensen met een krappe beurs zodat ze hun financiële én sociale veerkracht kunnen vergroten.
Een spaarkring is een zelfhulpgroep waarin de leden van elkaar leren goed met geld, met zichzelf en met elkaar om te gaan. 
Elke deelnemer stelt zich vooraf een doel waarvoor wordt gespaard. Tijdens regelmatige bijeenkomsten leggen de groepsleden een bedrag in dat per lid en per bijeenkomst kan verschillen. Na een periode van ongeveer 9 maanden krijgt elk lid het spaargeld terug. 
De spaarkring gaat echter over veel meer dan sparen alleen: het gaat vooral ook om het motiveren, inspireren en om ervaringen uit te wisselen.