Starttraining Begeleiders Spaarkringen 10 oktober 2020 in Utrecht

De trainingsdag begint om 10:00 uur en duurt tot 17 uur. Lokatie: Al Amal, Kanaleneiland. De training is volgeboekt. Heb je belangstelling voor een volgende training? Mail of bel ons!

Dit is de eerste dag van de tweedaagse starttraining voor begeleiders van spaarkringen. De eerste dag gaat vooral over het begeleiden van spaarkringen. De tweede dag zal in november plaatsvinden en staat in het teken van de thema’s die besproken kunnen worden tijdens de spaarkringbijeenkomsten.

Aan het eind van deze eerste dag:

  • Kunnen deelnemers een spaarkring technisch begeleiden
  • Kennen deelnemers de rol en taken van spaarkringbegeleiders
2020-10-12T19:24:39+00:0016-09-2020|

Starttraining begeleiders spaarkringen in Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 12 september hielden we een trainingsdag voor spaarkringbegeleiders. Die vond plaats in het MOC Schilderswijk, in Den Haag. Met 13 deelnemers, uit Den Haag en Amsterdam. Sommige deelnemers zitten al in spaarkringen en zijn geïnteresseerd in het begeleiden van een nieuwe spaarkring. Zo waren er leden van de Dappere Dames Bank uit Amsterdam en van het Hemels Spaarpotje uit Den Haag.

De dag stond in het teken van ‘begeleiden van spaarkringen’. We bespraken de achtergronden van spaarkringen. We simuleerden een spaarkring bijeenkomst. We bespraken valkuilen en succesfactoren. We verdiepten ons in de rol en taken van de begeleider.

Begin november zal de tweede trainingsdag gehouden worden, Die staat in het teken van de thema’s die besproken kunnen worden tijdens de spaarkringbijeenkomsten. Ook worden nog inspiratiebijeenkomsten georganiseerd voor de spaarkringbegeleiders als ze een spaarkring begeleiden. De agenda van deze middagen wordt voornamelijk bepaald door de spaarkringbegeleiders zelf. Deze middagen horen bij de training tot spaarkringbegeleider. Bij het succesvol begeleiden van een groep en het volgen van de training, wordt de spaarkringbegeleider gecertificeerd door Stichting Cash2Grow. Dan kan de begeleider zelfstandig spaarkringen opzetten en begeleiden.

2020-09-19T20:42:42+00:0012-09-2020|

Bericht van de Sterrenbank

Onze naam hebben we te danken aan de ruimte ‘De sterrenkamer’ bij WVT waar we bij elkaar kwamen (hopelijk snel weer komen) in Bilthoven. Een sociaal-cultureel centrum waar veel georganiseerd wordt voor de bewoners. Onze groep kwam in oktober voor het eerst bij elkaar. Er waren 5 spaarders, inclusief mijzelf. Helaas heeft één van de leden zich afgemeld omdat ze naar Utrecht is verhuisd. Hopelijk gaat ze daar ook een groep mensen bij elkaar brengen voor een spaarkring. We komen om de week bij elkaar om te sparen en we behandelen verschillende thema’s: zorgverzekering, huishoudboekje, begroting en hoe je verleid wordt door reclame. Dit laatste thema hebben we door de 🦠-maatregelen via de mail gedaan.

We sparen ook via de email, want niet alle leden hebben een smartphone. Eerst hebben we allemaal een spaarpot geknutseld die je niet zomaar open kan maken.  We starten op de donderdagmiddag als iedereen gemaild heeft; ik ben er! We doen eerst het rondje voor het Lief en Leed fonds en we geven de beurt willekeurig door naar de volgende. Dan sparen we; aansluitend behandelen we een thema of spreken we een actie af.

Een spaarder zit sinds kort in een telefooncirkel om eenzame mensen te bellen, een ander doet boodschappen voor buren. Ook hebben we persoonlijke acties: de tuin spitten, onkruid weghalen, buiten de bovenverdieping schuren en schilderen of plantjes plaatsen in het openbare plantsoen. Doordat we samen afspreken welke actie we willen doen, is het makkelijker om het na te komen.

Ik ben heel erg trots op de leden van de Sterrenbank. We sparen op een simpele manier en we houden zo contact met elkaar. Als we elkaar straks weer kunnen zien, maken we de spaarpotten open en kunnen we het gespaarde bedrag bij de rest doen. In de tussentijd is niets verloren gegaan.

Hartelijke groeten, namens de Sterrenbank, Rianne Smit 👋👋

 

2020-04-27T13:32:12+00:0027-04-2020|

Contact houden en sparen

Ondanks Corona, contact houden en sparen. Spaarkringen vinden manieren om elkaar te blijven motiveren om te sparen en ook te ondersteunen. Iedere groep doet het weer net even iets anders. Contact houden via WhatsApp, Zoom of Messenger, of email. Sparen in een spaarpotje gekregen Cash2Grow, in een zelf gemaakt spaarpotje, of in een bankrekening. Maar de volgende ingredienten zijn altijd aanwezig:

  • De groepsleden sparen op het moment dat ze anders een spaarkringvergadering zouden hebben. Bij voorkeur is het gespaarde geld niet makkelijk toegankelijk. Dus in een spaarpotje dat niet zomaar open kan.
  • Ieder spaarkringlid deelt wat hij of zij heeft gespaard.
  • Een lid van de spaarkring houdt bij wat ieder heeft gespaard, en deelt dat  met de spaarkring.

De spaarkring tot de essentie teruggebracht: contact, ondersteuning en motivatie, en spaargeld dat niet direct binnen bereik is. Hieronder een foto van de groep ‘Las Catrachitas’ die spaart tijdens een bijeenkomst via Messenger. De spaarpotjes op de foto worden gebruikt door de Dappere Dames in Amsterdam; ieder lid zet een fotootje op WhatsApp van het geld dat in het spaarpotje gaat.

2020-03-29T16:22:41+00:0029-03-2020|

Spaarkringen dealen met coronavirus

Creativiteit in moeilijke tijden! Van een WC rol een spaarpot maken! Spaarkringbegeleidster Rianne Smit bedacht het. Ook van een glazen potje, van een leeg theedoosje of van een tissuedoos kun je een spaarpot maken. Spaarkringleden in De Bilt gaan ermee aan de gang. Ondanks Corona toch sparen voor je spaardoel. Het voordeel van deze potjes is dat je ze kapot moet maken om er iets uit te kunnen halen. Om elkaar te motiveren melden deze spaarkringleden per email of en hoeveel ze hebben gespaard. De boekhouder van de groep houdt het bij. Dank Rianne voor deze foto’s met ‘handleiding’!

2020-03-30T13:23:55+00:0025-03-2020|

Schatgraven met de Dappere Dames

Vreemde tijden…snelle veranderingen. Afgelopen vrijdag kwam de Dappere Dames Bank nog nietsvermoedend bij elkaar. Hanneke Koomans van Cash2Grow was erbij, om het thema ‘schatgraven’ te bespreken. Hoe kun je je talenten en spullen gebruiken om aan extra geld te komen en meer te sparen? De komende periode zal de prioriteit liggen bij het sparen van onze gezondheid en die van anderen!

2020-03-16T14:08:49+00:0015-03-2020|

Fatma Aktas genomineerd voor de Kartini-prijs

Fatma Aktas van de Stichting Avrasya is genomineerd voor de Haagse emancipatieprijs, de Kartini-prijs. Fatma is een vrouw met passie, voorvechtster van gelijkheid. Al dertig jaar zet ze zich dag in dag uit in voor vrouwen in Den Haag, met name vrouwen met een Nederlands-Turkse/Kaukasische achtergrond. Fatma heeft twee spaarkringen bijeengebracht, en er zitten er nog meer in de planning. Super spannend was het, in het stadhuis in Den Haag, op 8 maart 2020. Fatma Aktas heeft de prijs niet gekregen. Jammer! Maar een grote eer om één van de drie genomineerde te zijn. En we weten dat Fatma geweldig werk doet . Prijs of geen prijs!

2020-03-16T21:01:28+00:0008-03-2020|
Go to Top