Gestart met Groeiprogramma V: Pioniersprogramma van het Oranje Fonds

We zijn toegelaten tot het Groeiprogramma V van het Oranje Fonds en daar zijn we heel blij mee!

Stichting Cash2Grow  wil zich verder ontwikkelen als sociale onderneming en zo minder afhankelijk worden van fondsen en subsidies.
Onze ideeën, plannen en te nemen stappen verwerken we in een businessplan, wanneer deze af is zullen we die ook op onze website delen.
Dit concept plan samen met een pitch van Julie hebben we ingediend bij het Oranjefonds, met succes!

We mogen meedoen aan het Groeiprogramma V: Pioniersprogramma van het Oranje Fonds! Met andere 37 pioniers uit het sociale domein gaan we aan de slag met workshops en coaching om onze initiatief te versterken en ons impact te vergroten. Inmiddels zijn we gestart en het is super inspirerend elkaar te leren kennen en het programma is uitdagend en zeer geschikt voor onze organisatie: Samen met de andere inspirerende deelnemers heeft Julie veel geleerd, gelachen, herkenning gevoeld. In groep inspireren we elkaar en zetten we elkaar aan het denken.

We kijken er naar uit om ons zelf verder te ontwikkelen om samen bij te dragen aan een gelijkwaardigere samenleving. We hebben er zin in! En nu aan het werk! Want we hebben nog veel te doen….

2022-05-17T10:13:46+00:0017-05-2022|

Terugblik: Inspiratiemiddag in Groningen

Sociale en financiële veerkracht van jongeren.

Gisteren organiseerde we op de Hanzehogeschool in Groningen samen met de Werkplaats Sociaal Domein NoordGro Next en De Haagse Hogeschool een inspiratiemiddag. Deze ging over de sociale en financiële veerkracht van jongeren. Samen met professionals, studenten en gastsprekers uit het sociale domein zoals CMO Stamm, onderzochten we de vraag hoe we deze veerkracht kunnen vergroten.

Daarna waren er drie workshops:

– Jong geleerd is oud gedaan door Inkomensdienstverlening Groningse Kredietbank

– The Future of Money door De Haagse Hoge School

– De Jonge Spaarkring door Julie-Marthe Lehmann (Cash2Grow) en Oscar Verbeek (Studio Waardig).
Samen met onder andere Louis Polstra (Hanzehogeschool) en de aanwezigen gingen ze in op de vraag hoe we spaarkringen beter kunnen laten aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Het was een zeeg geslaagde middag!
Met een hogere opkomst dan we hadden verwacht. Het klaslokaal zat helemaal vol!
De ongeveer veertig aanwezigen waren enthousiast en er was veel interactie.

2022-04-21T07:15:29+00:0020-04-2022|

Terugkijken livestream: Voor hetzelfde geld

Tijdens de landelijke “Week van het Geld” was Gabrielle te gast bij de online talkshow ‘Voor hetzelfde geld’
Bekijk het online event hieronder.

Bij minuut 17  begint het gesprek waar Gabrielle Athmer te gast is samen met Annemarie van Gaal, Arjan Vliegenthart (Nibud) en Loes van Geffen (Money Start). Vanaf minuut 30 legt Gabrielle meer uit over spaarkringen en Cash2Grow.

 

 

 

 

2022-04-05T21:22:36+00:0005-04-2022|

Cash2Grow aan tafel bij online event PACT “Voor hetzelfde geld”

Op woensdag 30 maart zit Gabriëlle Athmer, directie van Cash2Grow aan tafel tijdens de onlinesessie van PACT  “Voor hetzelfde geld”. Ze doet mee aan de tafel BLOK 1 – Voor hetzelfde geld in Nederland.

In het hele land is er deze week extra aandacht voor schuldpreventie, hoe gaan we goed om met geld? Wat zijn de oorzaken van geldproblemen? En wat doet Amsterdam aan ondersteuning bij geldproblemen?

Het online event is interessant voor:

  • initiatieven uit de stad die zich bezighouden met schuldpreventie
  • bedrijven die zich bezighouden met schuldpreventie
  • Iedereen die actief is op dit thema of gewoon geïnteresseerd is

Voorkomen en oplossen van geldproblemen start met praten over geld. We zien jullie daarom graag woensdag 30 maart 14.30 uur online! Want VOOR HETZELFDE GELD geeft dit online event je nieuwe inzichten en handvatten voor de toekomst.

Je kunt je hier aanmelden.

Programma VOOR HETZELFDE GELD:

14.30 uur Digitale wachtruimte geopend
14.45 uur Start programma

14.50 uur Keynote Annemarie van Gaal

15.05 uur Blok I – Voor hetzelfde geld in Nederland. Aan tafel met:
– Arjan Vliegenthart, Directeur-bestuurder van het Nationaal Instituut voor Budgetontwikkeling (Nibud) en oud-wethouder van Amsterdam) en
– Annemarie van Gaal, één van de meest succesvolle en bekendste zakenvrouwen van Nederland. Daarnaast is ze bekend door haar inzet voor bewustwording in financiële zaken, bijvoorbeeld door haar boeken en tv-optredens bij o.a. Dragon’s Den (KRO), Ten Einde Raad (NCRV), Een Dubbeltje Op Zijn Kant (RTL4) en Divorce Hotel (RTL4).
– Gabriëlle Athmer, Directeur Stichting Cash2Grow, promoot spaarkringen voor mensen met een krappe beurs zodat ze sociaal en financieel weerbaarder worden. Cash2Grow ontwikkelt trainingsmateriaal, leidt begeleiders op en start spaarkringen in samenwerking met organisaties zoals gemeentes en welzijnsorganisaties.
–  Loes van Geffen (Moneystart)

15.30 uur Blok II – Voor hetzelfde geld in Amsterdam
Met o.a. Marjolein Moorman en Eef van Opdorp

15.50 uur Afronding

16.00 uur  Eind event

Meer informatie: https://www.pact-amsterdam.nl/pact-sessie-voor-hetzelfde-geld/

 

2022-04-05T13:42:45+00:0029-03-2022|

Resultaat film lets savee

In oktober 2021 kwam in het kader van onze Europese samenwerking een filmploeg uit Barcelona (Servei Solidari) langs om het werk dat we met Cash2Grow in Nederland doen in beeld te brengen.
De camera werd gericht op verschillende spaarkringen en ook zijn er diverse interviews afgenomen bij het Cash2Grow team en met enkele spaarkringleden. De spaarkringen kwamen bij elkaar in sociale onderneming Vanhulley in Groningen en bij Educatief Centrum Oost in Amsterdam. Hieronder kun je het filmpje zien.

2022-05-13T12:37:13+00:0025-03-2022|

Inspiratiemiddag Financiële en sociale veerkracht van jongeren vergroten

Op dinsdagmiddag 19 april 2022 organiseren we samen met de Werkplaats Sociaal Domein Noord,  Gro Next en De Haagse Hogeschool een inspiratiemiddag over de sociale en financiele verkracht van jongeren.

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem. Armoede veroorzaakt vaak uitsluiting. Inmiddels heeft een op de vijf huishoudens in Nederland risicovolle schulden. De belangrijkste redenen zijn een gebrek aan financiële educatie en het ontbreken van een financiële buffer. Voor jongeren geldt in het bijzonder dat het steeds lastiger word om goed met geld om te gaan in onze huidige consumptiemaatschappij. Het internet zit vol verleidingen en jongeren laten zich vaak leiden door het moment en hun directe omgeving. De hoeveelheid complexe financiële producten en toeslagen waar ze recht op hebben neemt toe. Door de coronapandemie is er een flinke toename in sociale en financiële kwetsbaarheid onder jongeren. Door thuisonderwijs en een verschuiving naar digitale middelen wordt het voor jongeren steeds moeilijker om duurzame relaties op te bouwen met anderen. Door economische sluitingen komen veel jongeren geld tekort.

Tijdens deze inspiratiemiddag onderzoeken we samen met professionals, studenten én gastsprekers uit het sociale domein de vraag over hoe we de financiële en sociale veerkracht van jongeren kunnen vergroten.

In verschillende workshops leren we meer over de belevingswereld van jongeren die in armoede leven, over hoe jongeren in een spaarkring aan hun sociaal netwerk kunnen bouwen en beter met geld leren omgaan en hoe we ze kunnen leren het huidige geldstelsel beter te begrijpen en te gebruiken.

Aanmelden

Het evenement wordt gehouden op 19 april bij de Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 23 in Groningen. We starten om 12 uur met een lunch, vanaf 13 uur start het officiele programma.
Wil jij er bij zijn? meld je dan nu hier aan voor de (gratis) inspiratiemiddag. Het download het definitieve programma (pdf).

Programma Inspiratiemiddag veerkracht jongeren 19 april 2022

 

2022-04-14T11:59:52+00:0024-03-2022|

Onderzoek naar initiatieven die geldstress bestrijden.

In opdracht van FNO Zorg voor kansen deed Purpose onderzoek naar twee onderzoeksvragen: ‘Wat gebeurt er al in Nederland bij het bestrijden van geldstress?’ en ‘Hoe kunnen we het bestrijden van geldstress verbeteren?’
Het onderzoek is gedaan in het kader van het 10 jarige programma ‘Samen Kansrijk en Gezond’ van FNO dat zich inzet voor het verbeteren van de ervaren gezondheid van gezinnen in kwetsbare omstandigheden in Nederland. Het is bekend dat chronische stress een vicieuze cirkel creëert waardoor de (ervaren) gezondheid achteruit gaat.
De hoofdconclusie van het onderzoek is dat er veel initiatieven zijn die aandacht besteden aan gedrag en dat er meer aandacht nodig is voor geld. Daarmee worden initiatieven bedoeld die geld geven, helpen met sparen en/of schulden saneren of kwijtschelden. Van de 138 initiatieven die bij het onderzoek betrokken waren, focussen er maar drie op sparen. Van deze drie is alleen Cash2Grow landelijk actief.
Onze aanpak is uitgekozen om uitgebreider te beschrijven in hoofdstuk 7 ‘verdieping’. Het is een mooi en helder onderzoek, een absolute aanrader dit te lezen!
Voor Cash2Grow is het onderzoek ook een opsteker, heel fijn dat zowel de financiële als de sociale waarde van onze spaarkringen hierin zo goed naar voren komen. W
e zullen hier binnenkort meer over delen, je kunt het rapport nu alvast hier lezen.

 

2022-04-05T13:44:34+00:0011-03-2022|

Gezocht: Spaarkringbegeleiders

We zijn op zoek naar spaarkringbegeleiders, die het leuk vinden om mensen te helpen sociaal en financieel weerbaarder te worden.
Wil jij je zelf ontwikkelen en meer leren over sparen, groepsprocessen en het begeleiden van mensen?
Lijkt het je leuk om een spaarkring te starten en te begeleiden? Neem dan contact met ons op via info@cash2grow.nl

Momenteel zijn we op zoek naar mensen die aan de slag willen in de regio:
Utrecht
Schiedam
Amsterdam
Drenthe

Cash2Grow leid mensen op tot spaarkringbegeleider door middel van een training en coaching.
Je leert over de Cash2Grow methode, maar ook over organiseren, begeleiden en ondersteunen van een groep.

Kijk in onze agenda wanneer we een training geven bij jouw in de buurt.
Heb jij interesse of heb je vragen aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@cash2grow.nl

 

2022-04-05T13:45:20+00:0011-03-2022|

Terugblik: Internationale Vrouwendag

Stichting Cash2Grow werkt veel met vrouwen zo zijn de meeste van onze teamleden en spaarkringleden vrouw.
Daarom hadden we op 8 maart, op internationale vrouwendag twee evenementen een in Den Haag bij “Bij Betje” en een in Groningen bij Multicultureel Vrouwencentrum jasmijn.

Bekijk hieronder de foto’s van deze geslaagde bijeenkomsten.

Den Haag
  

Groningen

2022-04-05T13:45:56+00:0009-03-2022|

Opnames training en promotie filmpjes Cash2Grow

Met de steun van de Gemeente Den Haag zijn we bezig onze wens voor het maken van goede filmpjes voor Cash2Grow te verwezenlijken. We maken filmpjes die we kunnen gebruiken in onze training voor spaarkringbegeleiders. Filmpjes die uitleggen wat een spaarkring is en hoe deze werkt. We hebben interviews met diverse spaarkringleden en spaarkringbegeleiders gedaan en volgende week filmen we hoe het er uit ziet wanneer iemand zijn spaardoel haalt.

 

 

De opname en intervieuws zijn worden gedaan door Larissa Korporaal van Larissa Ideas.
Het eindresultaat zullen we natuurlijk met jullie delen!

 

2022-04-05T13:46:17+00:0007-03-2022|
Go to Top