Vier mee! 5 jaar spaarkringen in Nederland

In 2019 gingen de eerste spaarkringen van start.
Nu, 5 jaar later, staan er ruim 130 op de teller en dat willen we vieren. Samen met jou!

We doen dit op verschillende locaties in het land in de 2e helft van de middag:

Amsterdam – 4 november 2024: Meevaart, Balistraat 48A

Den Haag – 6 november 2024: PEP, Riviervismarkt 2

Groningen 12 november 2024: Humanitas, Akerkhof 22

Je bent welkom vanaf 14.30 en om 15.00 gaat het programma van start.

Tijdens deze feestelijke gelegenheid blikken we terug met inspirerende verhalen van spaarkringleden en betrokkenen van het eerste uur. Ook onthullen we onze nieuwe naam. Een naam waarmee wij klaar staan om in de komende jaren samen met jullie de beweging van spaarkringen nog sterker te laten groeien en bloeien!

Bij een feest horen natuurlijk ook een hapje en een drankje. Dus ook daar zorgen we voor.

Zet deze datum alvast in je agenda en meld je direct aan!

We kijken ernaar uit om samen te vieren!

Team Cash2Grow

2024-11-01T10:15:57+00:0027-09-2024|

De spaarkring heeft me niet alleen financieel geholpen, maar ook mijn sociale kring enorm vergroot. We zijn als zusters geworden; de spaarkring voelt als een hechte en warme gemeenschap

Wat heeft de spaarkring in jouw leven veranderd?
Iedere maand praten we met een spaarder over hoe deze dit ervaart.
Deze maand spaarkringlid Esther uit Groningen aan het woord over haar ervaringen.

Esther in het kort
Ik werk als fitness – en wandelcoach bij Multicultureel vrouwencentrum Jasmijn. Daar ben ik in contact gekomen met spaarkringen. Ik ondersteun in drie spaarkringen en spaar ook in alle drie mee. Het is mijn passie om anderen te helpen en in de spaarkring helpen we elkaar. Het sparen in een spaarkring heeft mijn leven op veel manieren verrijkt.

Sparen in de spaarkring
Ik spaar op dit moment voor een reis naar het eiland Java. Ik wil heel graag een rondreis maken van Jakarta naar Yogyakarta, samen met mijn moeder en zoon van 14. Zodat ik hem mijn roots kan laten zien. Mijn voorouders komen daarvandaan en ik wil hem die connectie laten ervaren.

Vorig jaar heb ik dankzij de spaarkring kunnen sparen voor een vakantie naar Turkije. Samen met een vriendin en onze kinderen hebben we rondgereisd en ook haar familie bezocht. Het was een prachtige ervaring die ik zonder de spaarkring niet had kunnen realiseren.

Voordat ik meedeed aan de spaarkring, had ik altijd moeite met sparen. Ik gaf mijn geld veel te snel uit aan onnodige dingen en kon nooit echt een buffer opbouwen. Dankzij de structuur en ondersteuning van de spaarkring is dat veranderd. Nu ga ik veel bewuster met mijn geld om en heb ik veel meer inzicht in mijn financiën. Ik ben zuiniger geworden en financieel ben ik er echt op vooruit gegaan.

Het is zoveel meer dan sparen alleen
De spaarkring heeft me niet alleen financieel geholpen, maar ook mijn sociale kring enorm vergroot. We zijn als zusters geworden; de spaarkring voelt als een hechte en warme gemeenschap. We delen veel met elkaar, vieren elkaars feesten, delen eten uit verschillende culturen en dansen samen. Je voelt je nooit alleen en je kan altijd bij iemand terecht. Het voelt als een veilige thuishaven waar je echt jezelf kunt zijn en waar je erbij hoort.

Dankzij de spaarkring heb ik ook veel over mezelf geleerd en ben ik gegroeid in mijn zelfvertrouwen. Ik ben geen prater, Ik zou vroeger eerder stilletjes in de hoek hebben gezeten, maar nu durf ik me veel meer te laten zien en horen in de groepen. Omdat ik nu meer vertel waar ik mee bezig ben, weten mensen mij te vinden voor advies. Mijn man zegt zelfs dat ik brutaler ben geworden sinds ik zo actief ben, en dat zegt misschien wel genoeg!

Waarom zou je sparen in een spaarkring?
De spaarkring heeft me opener gemaakt naar anderen toe. Mijn vooroordelen zijn weggevallen en ik heb geleerd dat, ondanks onze verschillende achtergronden, we allemaal hetzelfde zijn met dezelfde zorgen en dromen.

De spaarkring is een plek waar je groeit, elkaar feedback geeft en jezelf kan zijn. Het is een groep waarin iedereen waardevol is en waar je samen sterker staat. Ik ben dankbaar voor wat de spaarkring mij heeft gebracht en ik gun deze ervaring ook andere vrouwen. Ik wil dat ze ontdekken dat ze zoveel sterker zijn dan ze denken en net zo waardevol als ieder ander”

2024-08-28T14:34:02+00:0028-08-2024|

Spaarkringbegeleider Souad “Samen sparen geeft de nieuwkomers de kans om Nederlands te oefenen”

Wat heeft de spaarkring in jouw leven veranderd?
Iedere maand praten we met een anonieme spaarder over hoe deze dit ervaart.
Deze maand een van onze spaarkringbegeleiders aan het woord over haar ervaringen.  We spraken Souad uit Amsterdam.

Souad in het kort
Ik ben getrouwd en moeder van een dochter van 18 en zoon van 14.
In 2019 heb ik een herseninfarct gehad waardoor ik aan de linkerkant verlamd ben geraakt.

“Van werken en een actief leven kwam ik ineens thuis te zitten. Dat heeft echt wat met mij gedaan, ik kwam in een diep dal terecht. Maar ik ben een doorzetten en  thuiszitten is niet mijn ding, dus ik ben op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Ik zet me nu in bij twee organisaties, Cybersoek en de Meevaart. Mijn werk varieert van taaldocent Nederlands tot het ontvangen en wegwijs maken van mensen.”

Cash2Grow
Ik zag informatie staan over de tweedaagse training tot spaarkringbegeleider en daar heb ik me voor opgegeven. Ongeveer een maand later zei de baas van de Meevaart van “Wil jij niet een groepje studenten begeleiden in een spaarkring? Dat lijkt me echt wat voor jou?” Zo is het eigenlijk gekomen.

De spaarkring
De nieuwkomers-spaarkring is een heel leuk en divers groepje met wel acht nationaliteiten. Hoe mooi is het dat al die verschillende mensen nu samen leren en elkaar steunen. De spaarkring geeft ze de kans om naast het sparen, ook hun Nederlands te oefenen.  Je ziet ze groeien, als groep, maar ook individueel. Ze zijn betrokken bij elkaar, ze tonen meer initiatief en zijn trots op hun prestaties. Hierdoor laten ze zich veel meer zien.

Het leuke van Spaarkringbegeleider zijn
Vroeger had ik gewoon een kantoorbaan en nu sta ik voor een groep. Dat had ik nooit gedacht.  Nu motiveer ik andere mensen om te sparen. Dat geeft mij een heel goed gevoel en ik word er blij van om mensen blij te zien. Ik hoop dat ze het voortzetten, thuis of met vrienden. Het is heel mooi om ze zelfstandig te zien sparen en te zien groeien. Ook persoonlijk heeft het mij veel gebracht. Van ‘kasplantje’ naar weer het huis uit en nieuwe vrienden maken. Mensen vertrouwen me, komen mij hun verhaal vertellen. Daar geniet ik van.

Waarom een spaarkring?
Het is heel fijn om een buffer achter de hand te hebben. Mocht er een keer iets kapotgaan in huis dan is er niet gelijk stress. Maar je kan er ook leuk dingen mee doen, zoals uit eten, vakantie, of uitjes met vrienden of familie. En bovendien, een spaarkring is ook nog heel gezellig, er wordt veel gelachen en gedeeld met elkaar.

2024-07-24T09:58:44+00:0023-07-2024|

‘Ook mijn kinderen sparen nu liever dan dat ze het uitgeven’

Wat heeft de spaarkring in jouw leven veranderd? Iedere maand praten we met een spaarder over hoe hij of zij dit ervaart. Deze maand geen spaarkringlid aan het woord, maar een van onze spaarkringbegeleiders over haar ervaringen. We spraken Angel uit Amsterdam, een alleenstaande moeder met vier kinderen in de leeftijd van vijf tot 21 jaar.

Hoe ken jij Cash2Grow?
Ik heb gewerkt bij Single SuperMom. Daar heb ik alleenstaande moeders begeleid. Zo kwam ik in contact met Stichting Cash2Grow. Single SuperMom ging samenwerken met Stichting Cash2Grow om de moeders te leren dat je zelfs met weinig geld kunt sparen. Eerlijk gezegd dacht ik dat het nooit zou werken. “Hoe moeten zij geld opzijzetten? Ze hebben nauwelijks geld!” Zelf was ik ook geen spaarder. Ik gaf alles uit aan dure tassen, dure spullen, koffie bij Starbucks.

De spaarkring heeft mij geïnspireerd
Het was een succes. Met kleine bedragen zag je de moeders steeds beter sparen. Ik was zo geïnspireerd dat ik zelf ook geld opzij ging zetten en heb toen 800 euro kunnen sparen. Daar was ik zo blij mee dat ik ben blijven sparen. Vroeger gaf ik mijn geld uit aan nieuwe dingen, zoals kleding, mooie tassen, elke dag koffie bij Starbucks. Nu zet ik meteen geld opzij en kijk ik of ik iets echt nodig heb en wacht op de uitverkoop als ik iets graag wil. Ik ga dus veel bewuster om met mijn geld.

Ik ben nu mijn eigen vangnet
Dankzij mijn geldpotje voel ik meer rust. Ik ben mijn eigen vangnet en hoef niet bij mensen aan te kloppen als de wasmachine kapotgaat. Ik ben al mijn kosten gaan opschrijven en heb alles opnieuw bekeken: mijn vaste kosten, alle verzekeringen, het tv-abonnement. Wat kan goedkoper? Heb ik het echt nodig?

De kinderen sparen ook
Thuis spaar ik nu ook met de kinderen. Elke zondag zitten we samen met ons mapje met envelopjes en iedereen spaart. We sparen om iets leuks te doen in de zomervakantie. En na de zomervakantie beginnen we opnieuw.

Mijn dochtertje van vijf jaar heeft 200 euro gespaard. Mijn zoontje van elf jaar heeft 400 euro gespaard. Geld van hun zakgeld, verjaardagen, feestdagen, goed rapport, dankzij ooms, tantes, opa’s en oma’s. Normaal ging het geld op aan games, snoep en speelgoed. Nu wordt er gespaard.

Anderen inspireren en motiveren
Mijn hele leven dacht ik: “Dat lukt toch niet, ik heb het geld er niet voor,” als ik iets leuks wilde doen. Het is zo’n lekker gevoel dat ik nu spaarpotjes heb en dat mijn kinderen ook sparen. En dat we leuke dingen kunnen doen wanneer we willen. Dat gun ik meer mensen.

Nu ben ik zelf een nieuwe groep bij elkaar aan het zoeken. Ik zou meer mensen mijn verhaal willen vertellen om ze te motiveren.

De spaarkring is zoveel meer dan alleen sparen
Het is zoveel meer dan sparen! Het is heel gezellig, je doet het samen en steunt elkaar, je wordt bewuster, je leert dat sparen mogelijk is, wat je inkomen ook is. De spaarkring is ook een stok achter de deur; volgende week heb ik de spaarkring, dus ik moet wat opzijzetten. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren om ook financiële rust en vrijheid te voelen door samen te sparen.

2024-10-28T14:06:29+00:0017-06-2024|

‘Ik dacht het is saai, maar niets is minder waar’, lees waarom Bart spaart in een spaarkring!

Bart (25) startte samen met mensen uit zijn kerk een spaarkring. Hij doet vooral mee voor de gezelligheid, maar ook om beter met geld om te gaan.

Bart vertelt dat het sociale contact fijn is. Iedereen accepteert elkaar zoals ze zijn. Er worden verschillende thema’s besproken en geoefend zoals elkaar aanspreken en complimenten maken. Het oefenen lijkt op een speeltuin of sportschool. Bart zegt dat hij is gegroeid. Positieve feedback geven en te ontvangen gaat makkelijker. Ook zijn relatie met geld veranderde. Hij kocht voor het eerst een portemonnee. Contant geld helpt Bart om bewuster met geld om te gaan.

In de spaarkring zijn verschillende taken. Hoewel Bart daar in het begin aan moest wennen, lukt het hem toch. Hij ervaarde hoe het is om voorzitter te zijn. In het begin durfde hij dat niet, omdat hij niet wist hoe het moest. Na een paar keer meekijken durfde Bart het wel. Het bleek minder moeilijk dan hij dacht. Ook merkte hij dat hij heel goed is in geld tellen. Hij heeft meer zelfvertrouwen sinds hij lid is van de spaarkring. Hij ziet ook de andere leden groeien. Iedereen doet waar hij goed in is.

Bart is blij dat hij mee ging doen aan de spaarkring. Het is een leerzame en fijne ervaring. Je bent met echt geld bezig, maar op een hele andere manier dan normaal. Hij schreef er zelfs een lied over. Hij zong “ik dacht het is saai, maar niets is minder waar.”

Binnenkort beginnen er spaarkringen in Vleuten de Meern, Overvecht en Zuilen, en ook voor andere wijken kan je je opgeven. Net als Bart meedoen? Stuur dan een e-mail naar i.damen@cash2grow.nl. Meer informatie vindt je op: Spaarkringen – Cash2Grow

2024-03-11T14:18:53+00:0011-03-2024|

Rondetafelgesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

21 februari 2024, heeft stichting Cash2Grow deelgenomen aan een rondetafelgesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen tijdens hun werkbezoek bij socialdebt in Rotterdam

We zijn eerst met jongeren in gesprek te gaan over de stap van het aflossen van schulden naar sparen gaat. Daarna ging het in een rondetafelgesprek met de Koningin, de minister en financiële instellingen verder over verschillende vormen van sparen.

De koningin is vanuit haar werk voor de VN bekend met het sparen in groepen zoals we dat promoten bij Stichting Cash2Grow. Juist het sociale aspect in dergelijke groepen werkt enorm stimulerend om te sparen. Hoe waardevol deze sociale kant van samen sparen is, zien we ook terug in de spaarkringen in Nederland.

Het was een mooie gelegenheid om met partijen als ING, Rabobank, Nationale-Nederlanden en Dappre uit te wisselen hoe ieder op verschillende manieren bezig is met het stimuleren van sparen. Met de bijdrage van de minister werd ook direct de link gelegd naar beleidswijzigingen en plannen van de overheid.

De bijeenkomst leverde niet alleen food for thought, maar vooral ook voeding voor verdere verkenning van hoe we elkaars initiatieven door samenwerking kunnen versterken. De bijeenkomst kwam tot stand dankzij SchuldenlabNL, waar koningin Máxima erevoorzitter van is.

2024-02-27T15:45:45+00:0027-02-2024|

Stichting Cash2Grow wint Brouwer Vertrouwensprijs

Op 22 januari 2024 ontving Stichting Cash2Grow de Brouwer Vertrouwensprijs. De Brouwer Vertrouwensprijs wordt uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) aan hét maatschappelijke initiatief dat het onderling vertrouwen in de Nederlandse samenleving versterkt en dat wetenschappelijk onderbouwd kan worden.  De jury is onder de indruk van de kwaliteit en vindingrijkheid van Cash2Grow.

In een spaarkring is naast het sparen van geld ook het sociale aspect van groot belang. Stichting Cash2Grow is heel blij dat met de Brouwer Vertrouwensprijs erkenning wordt gegeven aan juist deze kant van spaarkringen. Door samen te sparen ontstaat er een snel groeiend vertrouwen onder de groepsleden. Dit vertrouwen vormt de basis voor het tweede deel van de spaarkringbijeenkomst, waarin leden aan de hand van materiaal van Cash2Grow met elkaar in gesprek gaan over geld, samenwerken en dromen waarmaken. Spaarkringlid Jaqueline zegt hierover: “Ik voel mij minder alleen, doordat ik mijn geldzorgen kan delen met anderen. Zij herkennen dat gevoel dat je aan het einde van de maand niet genoeg geld over hebt. We praten ook over andere zaken dan alleen maar geld. Als iemand ziek is, sturen we een kaartje en tijdens vakanties houden we elkaar op de hoogte. Het plan is om vanaf de volgende spaarperiode ook thuis bij elkaar af te spreken.”

Niet alleen het vertrouwen in elkaar groeit, maar ook het zelfvertrouwen wordt groter. “Ik durf vaker mijn mening te geven en ik heb ontdekt dat ik best goed ben in hoofdrekenen”, zegt Jaqueline hierover.

Dit groeiende vertrouwen draagt bij aan meer verbinding in de samenleving. Een spaarkringlid uit Den Haag vertelt dat ze, sinds ze lid is van haar spaarkring, ook vaker naar andere gelegenheden gaat waar ze nog meer mensen ontmoet. “Ik merk dat ik nu anders omga met mensen en dat ik het minder belangrijk vind wat mensen van mij vinden. Ik durf nu meer mezelf te zijn bij mensen buiten de spaarkring. Dit komt allemaal door de spaarkring, want ik voel me nu veel sterker en weet ik dat ik ertoe doe.”

Stichting Cash2Grow heeft tot doel dat spaarkringen algemeen bekend worden in Nederland, zodat iedereen die daar baat bij heeft mee kan doen aan een spaarkring. De toekenning van de Brouwer Vertrouwensprijs komt in een cruciale fase in de ontwikkeling van Cash2Grow. Na de eerste pioniersfase is de stichting nu volop in ontwikkeling om spaarkringen nog bredere bekendheid te geven. Met dit doel op het vizier wil Cash2Grow zich ontwikkelen tot een ondernemende stichting om zo, naast de samenwerking met partners in de welzijnssector, spaarkringen ook in te kunnen zetten in het onderwijs voor studenten en bedrijfsleven voor werknemers.

Meer achtergrondinformatie leest u in ons persbericht.

Foto: Vera Duivenvoorden

2024-01-23T13:34:10+00:0022-01-2024|

Spaarkringen – oud en nieuw – een inkijkje in Schiedam

De tijd voor kerst is een drukke tijd rondom de spaarkringen. Na een rustige periode in de zomer starten er in het najaar vaak nog veel nieuwe spaarkringen. Veel al wat langer bestaande spaarkringen sluiten juist weer een periode af voor de kerst om in het nieuwe jaar weer van start te gaan. Ook in Schiedam zijn er in deze periode veel ontwikkelingen.

Drie spaarkringen werden succesvol afgesloten en er zijn twee nieuwe spaarkringen gestart. Bij de Tanchi groep van Stichting Aanzet in Wijkhuis Dreesplein werd onder leiding van spaarkringbegeleidster Janine (tante Jenny) voor de tweede keer goed gespaard door 9 enthousiaste spaarders. En zij gaan door!
Net als de andere spaarkringen die recent hun spaarperiode afsloten. Ondanks initiële terughoudendheid bij de start van spaarkring ‘t Fransje zijn ze nu enthousiast om verder te sparen. Missie geslaagd!

 

Goed voorbeeld doet volgen. De (klein-)kinderen van leden van de Tanchi groep startten precies een jaar geleden met hulp van Janine hun eigen spaarkring, Young Power, met daarin 14 kids tussen 8 en 20 jaar. Wat hebben ze het goed gedaan met hun oudste nichtje als voorzitster! De week voor de laatste bijeenkomst verdeelden zij de lief- en leedpot om voor elkaar een cadeautje te kopen. Een feestje was het dan ook toen én de cadeautjes werden uitgedeeld én het spaargeld werd verdeeld. Van deze groep gaan zo’n 7 jongere kinderen in het nieuwe jaar door als kindergroep en de voorzitster wordt opgeleid tot spaarkringbegeleider.

De nieuwe begeleidster startte ook met een jongerengroep. Zo’n 12 tot 15 jongeren van 18+ jaar gaan maandelijks samen sparen. Een klein deel heeft al meegedaan in de eerdere groep en was zo enthousiast dat ze nu anderen meenemen. In de nieuwe groep gaan ze met ons nieuwe voor jongeren ontwikkelde materiaal thema’s behandelen die aansluiten bij wat zij als jongeren belangrijk vinden.

 

De afgelopen jaren zijn er 6 spaarkringen in Schiedam ontstaan. Drie daarvan zijn al aan hun volgende ronde. Een mooie start voor 2024!

2023-12-18T16:29:14+00:0018-12-2023|

Spaarkringleden aan het woord – ‘Door de spaarkring is mijn vertrouwen en zelfvertrouwen gegroeid’

Hoe is het om regelmatig samen te sparen in een groep? Iedere maand praten we met een anonieme spaarder over hoe deze dit ervaart. Dit keer spraken we Jaqueline, een vrouw van middelbare leeftijd uit Groningen, die graag wilde sparen. Van vorig jaar oktober tot juni dit jaar deed ze voor het eerst mee aan haar spaarkring.
Door het meedoen aan een spaarkring heeft het Groningse spaarkringlid weer grip op haar geld gekregen: “Het heeft me goed gedaan om er veel over te praten in de spaargroep. We hebben samen veel tips gedeeld. Ik gebruik nu ook de spaarpotjes van mijn ASN-rekening om voor mijn poes te sparen die chronisch ziek is. Ik kan nu weer naar concerten gaan, want ik heb geld voor twee kaartjes voor het Noord Nederlands Orkest gespaard!”

Minder geldstress door gedeelde ervaring
“Door de spaarkring is mijn vertrouwen en zelfvertrouwen gegroeid”, vertelt de spaarkringlid. Het vertrouwen in de leden van de groep groeit, omdat je het samen over geld hebt. “Ik voel mij minder alleen, doordat ik mijn geldzorgen kan delen met anderen. Zij herkennen dat gevoel dat je aan het einde van de maand niet genoeg geld over hebt.”

Ook haar zelfvertrouwen is gegroeid: “Nu durf ik vaker mijn mening te geven en heb ik ontdekt dat ik best goed ben in hoofdrekenen!”

Nieuwe kwaliteiten

De Groningse heeft in de groep ervaring als boekhouder, sleutelhouder en voorzitter kunnen opdoen. En kreeg te horen dat ze een goede boekhouder is. “Niet iedereen durft de boekhouding te doen. Maar ik wel!” vertelt de Groningse vol zelfvertrouwen. “Toen een spaarkringlid de groep verliet, kon ik dat goed met elkaar verrekenen. Maar ik heb ook gehoord en geleerd dat ik op mijn persoonlijke jaarbegroting juist beter een verschil kan maken tussen sparen en reserveren.”

Lief en leed
Naast een spaarpot en nieuwe ervaringen leverde de deelname aan de spaarkring ook nieuwe contacten op. De groep stuurt elkaar cadeautjes en houdt ook contact buiten de groep. “We praten ook over andere zaken dan alleen maar geld. Als iemand ziek is, sturen we een kaartje en tijdens vakanties houden we elkaar op de hoogte. Het plan is om vanaf de volgende spaarperiode ook thuis bij elkaar af te spreken.”

Spaarkringbegeleider
Elke spaarkring heeft bij de start een begeleider die de groep het proces laat zien en uitlegt. De begeleider is een aantal keren aanwezig om te helpen waar kan. Na een aantal keren mag de groep het zelfstandig proberen. Maar is de begeleider voor vragen altijd bereikbaar.

De Groningse spaargroep is volledig zelfstandig: “Wij zijn van onszelf allemaal zelfstandig en vinden het leuk om het helemaal zelf te doen en aan de slag te gaan. Het hangt van de leden af of ze het aankunnen. Over regels hebben we nooit een discussie gehad. Behalve dan of we kiezen voor spaarpotjes of een geldkist. Het is een geldkist geworden, omdat we dan niet op een hoog geldbedrag hoeven te passen.”

2023-12-08T11:23:58+00:0029-11-2023|

De effectiviteit van spaarkringen onderzocht voor Sociale Vraagstukken

Onderzoeker Silvia Bunt heeft gekeken naar de effectiviteit van sparen in een spaarkring op basis van literatuur en groepsgesprekken met spaarkringleden en begeleiders. Haar bevindingen beschrijft ze in een artikel voor de website Sociale Vraagstukken.

Silvia bezocht voor haar onderzoek drie spaarkringen van Cash2Grow. Bij binnenkomst bij de spaarkringen, vertelt Silvia, was de sfeer al goed. Mensen lijken elkaar persoonlijk goed te kennen waardoor het gezellig is en er een sfeer van ongedwongenheid heerst.

Al snel werd Silvia duidelijk dat de spaarkringen voor meer staan dan alleen gezamenlijk sparen en hierover leren. Naast dat het de financiële veerkracht van de leden vergroot, is een groot onderdeel van deze kringen het sociale aspect: de leden vinden begrip en herkenning bij elkaar, wisselen tips uit over het leven met weinig geld en bieden elkaar praktische en emotionele steun.

Silvia zag dat de ledenmap in praktijk ook actief gebruikt werd tijdens de bijeenkomsten. Ze is positief over de gebruiksvriendelijkheid van deze map. Eén van de deelnemers gaf hierover aan: ‘Ik kan als  voorzitter gewoon voorlezen wat er moet gebeuren tijdens een bijeenkomst. Dit staat duidelijk in de map en daardoor is het niet moeilijk.’

Silvia haar conclusie uit de literatuur en uit de bezoeken is dat samen sparen makkelijker is dan alleen en dat positieve sociale druk werkt. Daarnaast ervaren de leden ook praktische en sociale steun van de groep.

Lees het hele artikel van Silvia hier

2023-11-08T16:37:28+00:0008-11-2023|
Go to Top