Onze naam hebben we te danken aan de ruimte ‘De sterrenkamer’ bij WVT waar we bij elkaar kwamen (hopelijk snel weer komen) in Bilthoven. Een sociaal-cultureel centrum waar veel georganiseerd wordt voor de bewoners. Onze groep kwam in oktober voor het eerst bij elkaar. Er waren 5 spaarders, inclusief mijzelf. Helaas heeft één van de leden zich afgemeld omdat ze naar Utrecht is verhuisd. Hopelijk gaat ze daar ook een groep mensen bij elkaar brengen voor een spaarkring. We komen om de week bij elkaar om te sparen en we behandelen verschillende thema’s: zorgverzekering, huishoudboekje, begroting en hoe je verleid wordt door reclame. Dit laatste thema hebben we door de 🦠-maatregelen via de mail gedaan.

We sparen ook via de email, want niet alle leden hebben een smartphone. Eerst hebben we allemaal een spaarpot geknutseld die je niet zomaar open kan maken.  We starten op de donderdagmiddag als iedereen gemaild heeft; ik ben er! We doen eerst het rondje voor het Lief en Leed fonds en we geven de beurt willekeurig door naar de volgende. Dan sparen we; aansluitend behandelen we een thema of spreken we een actie af.

Een spaarder zit sinds kort in een telefooncirkel om eenzame mensen te bellen, een ander doet boodschappen voor buren. Ook hebben we persoonlijke acties: de tuin spitten, onkruid weghalen, buiten de bovenverdieping schuren en schilderen of plantjes plaatsen in het openbare plantsoen. Doordat we samen afspreken welke actie we willen doen, is het makkelijker om het na te komen.

Ik ben heel erg trots op de leden van de Sterrenbank. We sparen op een simpele manier en we houden zo contact met elkaar. Als we elkaar straks weer kunnen zien, maken we de spaarpotten open en kunnen we het gespaarde bedrag bij de rest doen. In de tussentijd is niets verloren gegaan.

Hartelijke groeten, namens de Sterrenbank, Rianne Smit 👋👋