Wat heeft de spaarkring in jouw leven veranderd? Iedere maand praten we met een spaarder over hoe hij of zij dit ervaart. Deze maand geen spaarkringlid aan het woord, maar een van onze spaarkringbegeleiders over haar ervaringen. We spraken Angel uit Amsterdam, een alleenstaande moeder met vier kinderen in de leeftijd van vijf tot 21 jaar.

Hoe ken jij Cash2Grow?
Ik heb gewerkt bij Single SuperMom. Daar heb ik alleenstaande moeders begeleid. Zo kwam ik in contact met Stichting Cash2Grow. Single SuperMom ging samenwerken met Stichting Cash2Grow om de moeders te leren dat je zelfs met weinig geld kunt sparen. Eerlijk gezegd dacht ik dat het nooit zou werken. “Hoe moeten zij geld opzijzetten? Ze hebben nauwelijks geld!” Zelf was ik ook geen spaarder. Ik gaf alles uit aan dure tassen, dure spullen, koffie bij Starbucks.

De spaarkring heeft mij geïnspireerd
Het was een succes. Met kleine bedragen zag je de moeders steeds beter sparen. Ik was zo geïnspireerd dat ik zelf ook geld opzij ging zetten en heb toen 800 euro kunnen sparen. Daar was ik zo blij mee dat ik ben blijven sparen. Vroeger gaf ik mijn geld uit aan nieuwe dingen, zoals kleding, mooie tassen, elke dag koffie bij Starbucks. Nu zet ik meteen geld opzij en kijk ik of ik iets echt nodig heb en wacht op de uitverkoop als ik iets graag wil. Ik ga dus veel bewuster om met mijn geld.

Ik ben nu mijn eigen vangnet
Dankzij mijn geldpotje voel ik meer rust. Ik ben mijn eigen vangnet en hoef niet bij mensen aan te kloppen als de wasmachine kapotgaat. Ik ben al mijn kosten gaan opschrijven en heb alles opnieuw bekeken: mijn vaste kosten, alle verzekeringen, het tv-abonnement. Wat kan goedkoper? Heb ik het echt nodig?

De kinderen sparen ook Thuis spaar ik nu ook met de kinderen. Elke zondag zitten we samen met ons mapje met envelopjes en iedereen spaart. We sparen om iets leuks te doen in de zomervakantie. En na de zomervakantie beginnen we opnieuw.

Mijn dochtertje van vijf jaar heeft 200 euro gespaard. Mijn zoontje van elf jaar heeft 400 euro gespaard. Geld van hun zakgeld, verjaardagen, feestdagen, goed rapport, dankzij ooms, tantes, opa’s en oma’s. Normaal ging het geld op aan games, snoep en speelgoed. Nu wordt er gespaard.

Anderen inspireren en motiveren
Mijn hele leven dacht ik: “Dat lukt toch niet, ik heb het geld er niet voor,” als ik iets leuks wilde doen. Het is zo’n lekker gevoel dat ik nu spaarpotjes heb en dat mijn kinderen ook sparen. En dat we leuke dingen kunnen doen wanneer we willen. Dat gun ik meer mensen.

Nu ben ik zelf een nieuwe groep bij elkaar aan het zoeken. Ik zou meer mensen mijn verhaal willen vertellen om ze te motiveren.

De spaarkring is zoveel meer dan alleen sparen
Het is zoveel meer dan sparen! Het is heel gezellig, je doet het samen en steunt elkaar, je wordt bewuster, je leert dat sparen mogelijk is, wat je inkomen ook is. De spaarkring is ook een stok achter de deur; volgende week heb ik de spaarkring, dus ik moet wat opzijzetten. Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren om ook financiële rust en vrijheid te voelen door samen te sparen.