In opdracht van FNO Zorg voor kansen deed Purpose onderzoek naar twee onderzoeksvragen: ‘Wat gebeurt er al in Nederland bij het bestrijden van geldstress?’ en ‘Hoe kunnen we het bestrijden van geldstress verbeteren?’
Het onderzoek is gedaan in het kader van het 10 jarige programma ‘Samen Kansrijk en Gezond’ van FNO dat zich inzet voor het verbeteren van de ervaren gezondheid van gezinnen in kwetsbare omstandigheden in Nederland. Het is bekend dat chronische stress een vicieuze cirkel creëert waardoor de (ervaren) gezondheid achteruit gaat.
De hoofdconclusie van het onderzoek is dat er veel initiatieven zijn die aandacht besteden aan gedrag en dat er meer aandacht nodig is voor geld. Daarmee worden initiatieven bedoeld die geld geven, helpen met sparen en/of schulden saneren of kwijtschelden. Van de 138 initiatieven die bij het onderzoek betrokken waren, focussen er maar drie op sparen. Van deze drie is alleen Cash2Grow landelijk actief.
Onze aanpak is uitgekozen om uitgebreider te beschrijven in hoofdstuk 7 ‘verdieping’. Het is een mooi en helder onderzoek, een absolute aanrader dit te lezen!
Voor Cash2Grow is het onderzoek ook een opsteker, heel fijn dat zowel de financiële als de sociale waarde van onze spaarkringen hierin zo goed naar voren komen. W
e zullen hier binnenkort meer over delen, je kunt het rapport nu alvast hier lezen.