Gisteren is het item over spaarkringen uitgezonden bij de late editie van Hart van Nederland. Spaarkringen helpen mensen om met de crisis in Nederland om te gaan, dat is de boodschap van deze uitzending. Gabriëlle Athmer vertelde meer over spaarkringen en we zien spaarkringbegeleider Esma Mansour in actie.
Natuurlijk kwamen ook de spaarkringleden aan het woord. Ahmed Saïd, spaarkringbegeleider in opleiding, legt uit dat hij zo enthousiast is geworden van het meedoen aan een spaarking dat hij nu de training tot spaarkringbegeleider volgt.

Bekijk hieronder de video en lees het artikel.

#CrisisvanNL | Speciale spaargroep moet helpen je spaardoel te realiseren

In tijden van crisis is sparen lastig. Veel Nederlanders hebben mede door de hoge energieprijzen moeite om alle rekeningen te betalen. Laat staan dat er aan het einde van de maand iets overblijft om te sparen voor een verre reis, elektrische fiets of buffer. De spaarkringen van Cash2Grow helpen mensen met sparen.

“Heel veel mensen vinden sparen moeilijk. Zeker als je weinig geld hebt”, zegt Gabriëlle Athmer van Stichting Cash2grow. In tijden van inflatie ziet zij dat er meer behoefte is aan gesprekken over geldzaken. Door heel Nederland worden dit soort initiatieven gerealiseerd door de stichting, in de vorm van 38 zelfhulpgroepen.

De spaarkring is een groep mensen die bij elkaar komt om te sparen. “Tussen de vijf en twaalf mensen die elkaar motiveren. Ook inspireren ze elkaar en geven ze elkaar tips”, aldus Gabriëlle.

Geen geld kunnen missen 

Voor de mensen in de spaarkring zijn het moeilijke tijden. Spaarkringbegeleider Esma Mansour merkt dat alles duurder is geworden. “Ik kan niet veel geld missen om te sparen. Wij hebben ook kinderen, dus hebben moeite om rond te komen.”

Een andere deelnemer van de spaarkring zit bij de club voor een bepaald doel. “Ik heb eigenlijk maar één doel voor ogen: ik wil graag een elektrische fiets kopen. Met de hoge inflatie en met alles wat duurder is geworden, probeer ik ook geld te besparen.”

Hoe werkt het precies? “Iedereen spaart wat ‘ie op dat moment kwijt kan. Je spaart tussen een minimum en een maximum bedrag”, legt Gabriëlle uit. Na zes tot twaalf maanden krijgt iedereen zijn eigen spaargeld weer terug. Daarna beginnen ze weer opnieuw.

“In Nederland praten we niet over geld. Toch doen we dat hier in deze spaarking wel”, vertelt Ahmed Saïd aan het begin van zijn uitleg. Aan de hand van veel praktische voorbeelden probeert hij geldzaken inzichtelijk te maken.

Lees het artikel en bekijk de video ook op de website van Hart van Nederland.