Hoe is het om regelmatig samen te sparen in een groep? Iedere maand praten we met een anonieme spaarder over hoe deze dit ervaart. Dit keer spraken we Jaqueline, een vrouw van middelbare leeftijd uit Groningen, die graag wilde sparen. Van vorig jaar oktober tot juni dit jaar deed ze voor het eerst mee aan haar spaarkring.
Door het meedoen aan een spaarkring heeft het Groningse spaarkringlid weer grip op haar geld gekregen: “Het heeft me goed gedaan om er veel over te praten in de spaargroep. We hebben samen veel tips gedeeld. Ik gebruik nu ook de spaarpotjes van mijn ASN-rekening om voor mijn poes te sparen die chronisch ziek is. Ik kan nu weer naar concerten gaan, want ik heb geld voor twee kaartjes voor het Noord Nederlands Orkest gespaard!”

Minder geldstress door gedeelde ervaring
“Door de spaarkring is mijn vertrouwen en zelfvertrouwen gegroeid”, vertelt de spaarkringlid. Het vertrouwen in de leden van de groep groeit, omdat je het samen over geld hebt. “Ik voel mij minder alleen, doordat ik mijn geldzorgen kan delen met anderen. Zij herkennen dat gevoel dat je aan het einde van de maand niet genoeg geld over hebt.”

Ook haar zelfvertrouwen is gegroeid: “Nu durf ik vaker mijn mening te geven en heb ik ontdekt dat ik best goed ben in hoofdrekenen!”

Nieuwe kwaliteiten

De Groningse heeft in de groep ervaring als boekhouder, sleutelhouder en voorzitter kunnen opdoen. En kreeg te horen dat ze een goede boekhouder is. “Niet iedereen durft de boekhouding te doen. Maar ik wel!” vertelt de Groningse vol zelfvertrouwen. “Toen een spaarkringlid de groep verliet, kon ik dat goed met elkaar verrekenen. Maar ik heb ook gehoord en geleerd dat ik op mijn persoonlijke jaarbegroting juist beter een verschil kan maken tussen sparen en reserveren.”

Lief en leed
Naast een spaarpot en nieuwe ervaringen leverde de deelname aan de spaarkring ook nieuwe contacten op. De groep stuurt elkaar cadeautjes en houdt ook contact buiten de groep. “We praten ook over andere zaken dan alleen maar geld. Als iemand ziek is, sturen we een kaartje en tijdens vakanties houden we elkaar op de hoogte. Het plan is om vanaf de volgende spaarperiode ook thuis bij elkaar af te spreken.”

Spaarkringbegeleider
Elke spaarkring heeft bij de start een begeleider die de groep het proces laat zien en uitlegt. De begeleider is een aantal keren aanwezig om te helpen waar kan. Na een aantal keren mag de groep het zelfstandig proberen. Maar is de begeleider voor vragen altijd bereikbaar.

De Groningse spaargroep is volledig zelfstandig: “Wij zijn van onszelf allemaal zelfstandig en vinden het leuk om het helemaal zelf te doen en aan de slag te gaan. Het hangt van de leden af of ze het aankunnen. Over regels hebben we nooit een discussie gehad. Behalve dan of we kiezen voor spaarpotjes of een geldkist. Het is een geldkist geworden, omdat we dan niet op een hoog geldbedrag hoeven te passen.”