Wil jij jezelf ontwikkelen en lijkt het je leuk om mensen met een krappe beurs te begeleiden bij het organiseren van een spaarkring? Heb jij zin om mensen te inspireren, verbinden en te begeleiden? Word dan spaarkringbegeleider en geef je snel op voor de tweedaagse training op donderdag 13 en 27 oktober in Groningen. Cash2Grow is op zoek naar spaarkringbegeleiders, die het leuk vinden om mensen te helpen sociaal én financieel veerkrachtiger te worden.

Wat is een spaarkring?

Spaarkringen zijn zelfhulpgroepen waarin de leden van elkaar leren goed met geld, met zichzelf en met elkaar om te gaan. Elke deelnemer stelt zich vooraf een doel waarvoor wordt gespaard. Tijdens regelmatige bijeenkomsten leggen de groepsleden een bedrag in dat per lid en per bijeenkomst kan verschillen. Na een periode van ongeveer 9 maanden krijgt elk lid het spaargeld terug. De spaarkring gaat echter over veel meer dan sparen alleen: het gaat vooral ook om elkaar te motiveren en te inspireren en om ervaringen uit te wisselen. Daardoor is de spaarkring ook een oefenplaats voor sociale vaardigheden. Deelnemen aan een spaarkring vergroot de sociale en financiële veerkracht.

Spaarkringbegeleider

Als spaarkringbegeleider help je met het maken van afspraken, het verdelen van taken en het bespreken van dingen die mensen in de spaarkring belangrijk vinden. Je begeleidt een spaarkring tenminste één periode van ongeveer 9 maanden en je zorgt ervoor dat deze goed verloopt

Wij vragen:

Iemand die goed met mensen kan omgaan, makkelijk kan praten, goed kan luisteren en duidelijk kan uitleggen. Daarnaast houd je je aan afspraken, kun je een prettige sfeer maken en kun je de leiding nemen in een groep. Verder spreek, lees en schijf je in (eenvoudig) Nederlands. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt rekenen: optellen en aftrekken, met of zonder rekenmachine.

Wij bieden:

Voordat je met jouw spaarkring begint, krijg je een training bestaande uit 2 of 3 dagen. Daarnaast krijg je het materiaal dat je voor de spaarkring nodig hebt. Bij de start van jouw spaarkring, en ook daarna bij het begeleiden, helpen en coachen we jou. Daarnaast krijg je een vrijwilligerscontract. Je onkosten worden vergoed en je krijgt een vrijwilligersvergoeding. En na de spaarkringperiode, als je een groep goed hebt begeleid, krijg je een certificaat. Dat certificaat kan jou helpen wanneer je nieuwe spaarkringen wilt begeleiden of als je ánder werk wilt vinden.

Aantal uren:

Reken op z’n 2 uur per week. Het aantal uur is in overleg, je bespreekt zelf binnen je spaarkring hoe lang en hoe vaak de kring bij elkaar komt.

Leeftijdsgrens:

De spaarkringbegeleider moet minimaal 18 jaar oud zijn er is geen maximum leeftijd.

Meer informatie over de training

Locatie: In stad Groningen, goed bereikbaar met OV.

Trainer: De training wordt gegeven door Julie Lehmann.

Groepsgrootte: Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.

Doelgroep:  beroepskrachten en vrijwilligers van (welzijns)organisaties, particulieren en spaarkringenleden kunnen begeleiders worden. In ieder geval kun je Nederlands spreken en (eenvoudig) Nederlands lezen en schrijven. Je kunt optellen en aftrekken, met of zonder rekenmachine. Verder kun je goed met mensen omgaan, gemakkelijk praten, goed luisteren en goed uitleggen.

Deelname is gratis, aangeboden door gemeente Groningen, en voor de lunch wordt gezorgd.

Aanmelden

Mis dit niet en meld je aan:     Ik ben er bij! 

Dieetwensen? Geef dit dan svp bij je aanmelding door.

Verdere informatie over de deelname volgt na aanmelding ongeveer één week voor aanvang van de training. Voor de meeste fysieke trainingen geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit is bereikt, plaatsen we de latere aanmeldingen op een wachtlijst. Bij geen afzeggingen wordt je deelname automatisch doorgezet naar de eerstvolgende training.
Wanneer je geplaatst bent, gaan wij er vanuit dat je ook komt. De trainingen zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Mocht je verhinderd zijn, laat ons dit dan z.s.m. weten. Bij niet afmelden kunnen er mogelijk kosten in rekening worden gebracht.

Gro Next

Voor deze training werkt Cash2Grow samen met Gro Next

Gro Next is een samenwerking van de gemeente Groningen, CMO STAMM, Moedige Dialoog Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Wij bieden professionals en vrijwilligers meer kennis aan over armoede. Om (nog) beter bewust te worden van wat het betekent om in armoede te leven en om signalen van armoede te herkennen. Bij Gro Next leer je hoe je mensen die in armoede leven goed kunt ondersteunen.

Meer kennis over minder armoede. Dat helpt ons om armoede te voorkomen en te bestrijden. Armoede raakt alle terreinen van het leven. Van gezondheid, stress, uitsluiting en schulden tot zelfvertrouwen, groei en eigen regie. Het is een vak apart om hierin het goede te doen

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@armoedegroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).