schermprint online studiebijeenkomst via ZOOM

In de week van 26 april was Cash2Grow aan de beurt om onze zusterorganisaties in Spanje, Italië, Duitsland en Polen een e-rondleiding te geven in onze keuken met spaarkringen. Als onderdeel van het project LETS SAVEE waren verschillende internationale studiebezoeken gepland. Vanwege corona zijn al deze studiebezoeken omgezet in online bezoeken. Het doel van de bijeenkomsten is om kennis en ervaringen uit te wisselen ter bevordering van spaarkringen. In drie online bijeenkomsten bespraken we met onze Europese collega’s onze spaarkringmethode, werkwijze en ambities.    

Maandag
Op de eerste dag liet Cash2Grow zien hoe de stichting in Nederland is begonnen, wie tot de doelgroep behoort, hoe spaarkringen werken en hoe wij deze organiseren. Boeiend is de interactie tussen de deelnemers, want in elk land is het een beetje anders georganiseerd.  

Specifiek voor de Cash2Grow spaarkringmethode zijn bijvoorbeeld de volgende elementen:  

  • De zeer gestructureerde aanpak van de bijeenkomsten  
  • Het begrenzen van de spaarperiode tot maximaal 1 jaar waarna de leden hun spaargeld weer terugkrijgen en daarna weer opnieuw kunnen starten  
  • Het formuleren van een spaardoel als onderdeel van de financiële educatie  

Dinsdag
De tweede dag begon verrassend voor de internationale gasten. Vrijwel alle Nederlandse deelnemers waren in het oranje gekleed. Daar moesten natuurlijk wel om gelachen worden. Na een vrolijk ontvangst ging de bijeenkomst snel van start.  Cash2Grow besprak de principes waarop het educatieve programma is gebaseerd. Het educatieve programma heeft drie onderdelen: financiële educatie, samenwerken, en aan je dromen werken. Vervolgens verschoof de focus naar ons opleidingsprogramma voor begeleiders en ons strategisch planWe zijn ambitieus, ons plan is dat er 180 spaarkringen functioneren in 2025, in 10 steden of regio’s.    

Donderdag
De laatste dag stond in het teken van onderzoek, resultaten en evaluatie. Julie-Marthe Lehmann, docent aan de Haagse Hogeschool en adjunct-directeur van Cash2Grow vertelde over haar promotieonderzoek ‘financiële zelfhulpgroepen’, oftewel spaarkringen. Julie zette voor haar promotieonderzoek in Amsterdam en Den Haag vijf spaargroepen op om de betekenis van financiële zelfhulpgroepen in Nederland te onderzoeken (2014-2017). Op basis van dit onderzoek kon zij aantonen dat de deelname aan een spaargroep zowel het sociale netwerk als de financiële vaardigheden van de leden vergroot.  Movisie deed recent een theorie gestuurde evaluatie van de spaarkringen van Cash2Grow; het rapport daarvan was net op tijd uitgekomen om de conclusies en aanbevelingen te presenteren. Over dit onderzoek lees je binnenkort meer op onze nieuwspagina. 

LETS SAVEE
De internationale studiebijeenkomst is onderdeel van LETS SAVEE. Een project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie vanuit het programma Erasmus +. Je kunt meer lezen over dit project op http://www.cash2grow.nl/projecten.